102: Brun ljuslykta, Bromma Keramik

Den här lyktan är verkligen inte den stil jag vanligen brukar köpa, men jag tyckte ändå att den var fin på sitt sätt. (Nostalgi kallas det visst…)
Helt tydligt är den handgjord, och det är inte så vanligt.
Jag kommer däremot att sälja den vidare eftersom den inte alls passar hemma hos oss.
Jag gav 30 kr för den.

bromma1


Lite googlande visade att den kommer från Bromma Keramik och är gjord av Ninnie Forsgren, troligen någon gång mellan 1962 och 1968.
Här lite fakta:
”Ninnie Charlotta Forsgren, keramiker och formgivare, född den 12 mars 1937, utbildad på Konstfack i Stockholm. Hon har även gått praktisk utbildning på keramikverkstäder i bl.a. Danmark, Österrike och på Rörstrand i Sverige.
1962 anställs Ninnie av Petrus Rick på Bromma Keramik och 1963 står hon själv som ägare till företaget.
1968 byter hon av praktiska skäl namn på Bromma Keramik AB till Ateljé Ninnie Keramik AB. Tillverkningen bestod främst av prydnadssaker som t.ex. ljushus, skålar, fat, väggtavlor och vaser.
Från 1968 signerades godset ”Ninnie Forsgren”, ”Ateljé Ninnie Keramik” eller bara ”Nie”. Röd eller blå etikett ”Bromma Keramik” eller blå etikett ”Ateljé Ninnie Keramik” förekom också.”

bromma2

Kostnad vid detta inköpstillfälle: 30 kr
Kostnad totalt under året: 2 655 kr

2 thoughts on “102: Brun ljuslykta, Bromma Keramik”

  1. Letar alltid efter bra bloggar. Har svårt att hitta några som jag fastnar för. Har läst alla inlägg o känner att den här gillar jag loppistokig som man är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *