151: Nysilverbestick, Mema och G.A.B.

Jag ärvde ett dussin mindre matbestick i äkta silver efter mina föräldrar. När jag hittade dessa nysilverbestick på Kupan i Luleå, sex gafflar och fyra knivar i varsin bunt för 35 kr vardera, fick jag för mig att de var rätt lika de ärvda. Jag köpte dem för att kunna ”skarva” när vi är många till bordet. (Som ni ser har jag inte brytt mig om att putsa dem inför fotograferingen – det måste jag ju i så fall ändå göra om när de ska användas.)
Och likheten är tillräcklig för att de ska funka som komplement – kolla på bild 2 och 3!

bestick2

Här nedanför syns en nysilver- och en silvergaffel intill varandra – de är ju nästan likadana och jag tror inte att man skulle se skillnad i en festdukning.
Nysilverknivarna är inte lika bra kopior, framför allt är bladet på nysilverkniven mycket längre, men de kan också funka när det kniper. (Antagligen skulle de vara bättre ihop med de större silverbesticken i samma serie som min bror fick ärva. Jag ska höra med honom om han är intresserad!)
Nysilver till vänster, silver till höger.

bestick_jamforelse1

Skaften i närbild. Nysilver först, silver sen.

bestick_jamforelse2

Gafflarna heter uppenbarligen Saga, och lite googling visar att åtminstone de identiska silverbesticken kommer från Mema.
”EX PR Alp” står för Extra Prima Alpacka, och ”NS” för nysilver.

bestick2_stampel2

Knivarna kommer från Guldsmedsaktiebolaget G.A.B, och det är ju inget skräpmärke direkt. ”Rostfri import” stämplat på svenska på knivbladen.
Så här skriver Silverklubben angående nysilverbestick:
”Många bestickserier fanns både i silver och i nysilverutförande. När man förr i tiden också valde att komplettera bestick, var det relativt vanligt att man då lade till det billigare alternativet nysilver.”

bestick2_stampel

Kostnad vid detta köptillfälle: 70 kr
Kostnad totalt under året: 3 828 kr

2 thoughts on “151: Nysilverbestick, Mema och G.A.B.”

    1. Nej, dessa har jag köpt för att komplettera mina äkta silverbestick, så dem säljer jag tyvärr inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *