Glaskanna, Reijmyre glasbruk

Den här fina kannan eller tillbringaren fann jag härom dagen. Det är en te- eller kaffekanna från Reijmyre glasbruk i ett värmetåligt glas som kallades SIAL. Det är ett vanligt bruksföremål, och jag har inte lyckats hitta något namn på formgivaren.
Kannorna från Reijmyre gjordes i många olika modeller: med och utan pip, med eller utan dragen hänkel, med eller utan handtag i trä och stål. En del lyxigare modeller hade en rechaud att hålla värmen över. Jag har hittat bilder på nätet av snarlika kannor, men de har ofta en längre pip placerad lite längre ner på kannan, se bild längre ner.

Bordstabletten som kannan står på är också ett second hand-fynd. Jag hittade sex stycken likadana för en femma styck. De är snygga att använda när man dukar ovanpå en större duk i naturfärgat, lite skrynkligt linne.

Den här kannan ska egentligen ha ett lock, men eftersom jag ska använda den som tillbringare är det inte nödvändigt att det finns med. Jag tänker mig att det kan vara praktiskt med en tillbringare som har pip och inte bara en utböjd överkant. Om man har t.ex. isbitar eller citronskivor i vattnet så följer de inte med och pluppar ner i glaset så att det stänker.

Ett par bilder från nätet föreställande snarlika kannor, den första från en auktion på Auctionet och den andra från Tradera. Båda auktionerna är avslutade och den första inbringade 150 kr, den andra 120.
På de här bilderna ser man hur glaslocket ska se ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *