109: Liten allmogekruka, grå/blå

Där stod den så bara, en liten söt kruka i grått och blått, likadan som den stora jag köpte i början av året, kolla i inlägg 6.
Jag köpte den för en tjuga med tanken att foga den till samlingen ”grå krukor med blå handmålad glasyr” i sommarstugan. Det borde dessutom någonstans i gömmorna finnas ett stort korklock som passar den.
När jag placerade dem bredvid varandra för fotograferingen såg jag att de faktiskt inte var likadana – den lilla var gjord i en mycket gulare lera och mörkare blå glasyr – men att de tillverkats i samma fabrik och hör till samma serie är det väl inget större tvivel om.
Jag måste ju tillstå att jag gillar den grå varianten bättre, så den gulare kommer jag att sälja vidare.

blakruka_nya

Kostnad vid detta köptillfälle: 20 kr
Kostnad totalt under året: 2 821 kr


Lite Googlande ger vid handen att denna typ av glåblåglaserade krukor hade sitt ursprung i Tyskland:
”Det saltglaserade stengodset från Westerwald, som vi känner främst som blådekorerade grå krukor och krus (som ofta står på hyllorna tillsammans med saltglaserat från Höganäs och från andra skånska tillverkare) har medeltida traditioner.
Under 1700-1800-talen urvattnas konstnärligheten och hantverket i denna nu halvindustriella folkkonst, och det saltglaserade stengodset degraderas till att användas i kök och till förvaring av livsmedel när flintgods, porslin och glas på bred front slår igenom.”
Fakta från precisensan.com

(Fler krukor från Westerwald presenterade jag i inlägg 62.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *