60: Vinkaraff med isbehållare, Orrefors

Den här skapelsen, en karaff med särskild ”behållare” för isbitar (så att isen inte späder ut drycken, smart!) fångade min blick på en second hand-butik för ett tag sedan. 10 kronor fick jag ge för den.
Den är helt anonym, och jag har inte lyckats hitta någon liknande på nätet heller. Jag skulle kunna tänka mig att den har haft en kork någon gång i tiden, men jag vet inte säkert.
Tips, någon?
Uppdatering 22 april:
I en kommentar till detta inlägg berättar Janne att det är en karaff från KostaBoda/Orrefors. Han har en likadan, och den kostade ny över 1000 kr. Han hälsar också och säger Grattis … 😉
Jag har googlat och nu hittat ett par bilder av likadana karaffer, och åtminstone den ena bloggaren anger Orrefors som tillverkare.
En precis likadan ligger ute på Tradera med utropspris 125 kr, men den har korken kvar.

Jag vet inte om det är tänkt att den ska innehålla vin, juice eller vatten, men den lär funka bra med vilket som. Däremot är den skitjobbig att diska! Jag hällde i varmt vatten och lade ner en maskindisktablett i den för att lösa upp gamla rester av jag-vet-inte-vad, och det funkade OK på avlagringarna. Sedan ner med ett par matskedar sand och lite vatten, och ruska om utav bara sjutton …
Nu ser den rätt OK ut. Men jag kommer antagligen bara att använda den för bordsvatten – eller diska den direkt om jag väljer att ha vin eller juice i den. (Den är redan invigd – den användes för ett tag sedan när jag hade dammiddag. Det var faktiskt lite förvirrande för gästerna att veta vilken pip eller bubbla man skulle hälla ur.)

karaff_svv

Kostnad vid detta köptillfälle: 10 kr
Kostnad totalt under året: 1 304 kr


Idag fick jag ett nytt ”loppisuppdrag” också, utöver mitt självpåtagna en-pryl-om-dagen-projekt. Min bror och svägerska behöver nämligen fler bestick i en serie som de köpte för länge sedan och som inte finns i butikssortimentet längre. Det blir alltså till att rota i bestickkorgarna på second handaffärerna här framöver…

6 thoughts on “60: Vinkaraff med isbehållare, Orrefors”

  1. Kul att veta, tack! Jag är lite mallig att jag kunde spana in den utan att ha en aning om vad det var… Jag bara gillade den!
   (Jag hittade den på nätet nu, och den ska mycket riktigt ha en kork. Då blir det till att leta i alla småplockslådor framöver.)

   1. Det är en vinkaraff design Jan Johansson på Orrefors.
    Den heter Berit döpt efter hans fru.
    Hon var gravid med deras son Kalle
    så han tyckte att karaffen var lik hennes mage.
    Hålet i karaffen var meningen att man skulle lägga is i.
    Den fanns i produktion under 70-tal/80-tal/90-tal.
    Tyvärr är både Jan och sonen döda.
    Den produceras inte idag.

 1. Jag har också en likadan med kork och Orrefors etikett! Arvegods från min farmor! 😀 Grattis till ett riktigt fynd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *